Hoe werkt het chocolade proces?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, welke aan bomen groeien. Cacaobomen groeien rond de evenaar waar een lekker warm klimaat is, de meeste komen uit West-Afrika. Een boom moet wel 3 tot 4 jaar groeien voordat er vruchten aan de boom komen. Eerste komt er een roze/wit bloemetje, als deze is uitgebloeid komt er een cacaovrucht aan de boom te hangen. Een cacaovrucht moet 5 tot 6 maanden groeien voordat ze rijp zijn. Een rijpe vrucht is geel of rood.

Het plukken van de vruchten is echt handwerk. De cacaoboer snijdt de vruchten met de hand uit de boom en daarna worden deze met een groot mes opengehakt. Hierin zit wit vruchtvlees met pitten, welke voor zeven dagen op grote bananenbladeren worden gelegd en ingepakt. Dit proces noemt men fermenteren en hierna hebben we de welbekende cacaoboon. Deze bonen worden gedroogd en schoongemaakt, waarna ze gezeefd worden om te voorkomen dat er steentjes en zand tussen zit. Na het zeven worden de cacaobonen in grote zakken gedaan voor de verkoop. 


De cacaobonen worden gekocht door Europese cacaoverwerkers. Hieronder valt ook cacaoverwerker Callebaut, bij wie Zoet Geluk de cacaobonen inkoopt voor onze producten. Na inkoop door Callebaut wordt de boon geroosterd, waardoor de mooie bruine kleur en heerlijke smaak ontstaat. Daarna worden ze gemaald tot kleine stukjes. De schil wordt eruit gezeefd, want alleen het binnenste deel, ook wel cacaonib, heeft men nodig voor de chocolade. De cacaonibs worden nog een keer gemalen tot een groot hard deeg, waarna het door grote walsen heen gaat. Tijdens dit proces worden er ook andere ingrediënten toegevoegd zoals melkpoeder en suiker, waardoor de chocolade zoet en romig wordt. Door het walsen wordt de chocolade mooi glad, waarna het geperst wordt. Door het persen worden de cacaoboter en poeder van elkaar gescheiden. De poeder wordt niet meer gebruikt in de chocolade, maar ook niet weggegooid. Hier kun je namelijk heerlijke chocolademelk van maken.
Als laatste stap in het proces worden de verschillende massa’s met elkaar gemengd tot een lekkere chocolade, waar Callebaut kleine druppels van maakt, genaamd Callets.

Zoet Geluk koopt deze callets in bij Callebaut, wat de basis is van onze heerlijke producten, zoals de verschillende truffels.

Ook zo’n trek gekregen in chocolade? Neem dan snel een kijkje in de webshop en plaats direct je bestelling!

 

 

© 2015 - 2024 Zoet Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel