Welk chocolaatje wordt het vandaag?
De vraag die ik mijzelf elke dag stel. Welk chocolaatje gaat het worden vandaag bij de koffie of thee? Mijn keuze hangt meestal af van mijn humeur, maar ook zeker van het weer. Wanneer het heerlijk weer is buiten heb ik vaak meer trek in iets fris, zoals Red Velvet of citroen. Maar als het buiten regent en de lucht grauw kleurt, heb ik meer trek in een wat zwaardere smaak. Denk hierbij aan pure chocolade of hazelnoot. Mijn favoriet blijft echter de gezouten karamel. En heb ik even geluk, die smaak past bij ieder weertype!
Gezouten karamel maak ik als volgt: van glucose en suiker maak ik eerst de karamel. In een andere pan verwarm ik tegelijkertijd roomboter samen met slagroom. Dit voeg ik vervolgens toe aan de karamel. De roomboter en slagroom verwarm ik eerst om te voorkomen dat er klontjes ontstaan in de karamel. Als ik deze ingrediënten gemengd heb, waarbij ik goed moet opletten dat ik niet spetter om brandwonden te voorkomen, voeg ik de witte chocolade toe. In tegenstelling tot de roomboter en de slagroom, smelt ik deze niet vooraf. Ook weer een bewuste keuze. Doordat de witte chocolade koeler is, zakt de temperatuur van het karamel snellen en kan ik het sneller verwerken. Wanneer de witte chocolade helemaal gesmolten is voeg ik het zout toe. Dit moet echt als laatste! Doe ik dit eerder, dan lossen de grote stukken zout op en mis je de knispering in de truffel. Als de truffels zijn opgesteven haal ik ze door de melk chocolade en dan zijn ze klaar! Ik heb nu zoveel trek in gezouten karamel truffels, dus deze gaan vandaag bij mij naast de koffie. ????